Possibilities and limitations of molecular biological techniques for evaluating microbiological water quality

A. H. Farnleitner*, I. Wilhartitz, G. H. Reischer, M. M. Burtscher, R. L. Mach

*Korrespondierende:r Autor:in für diese Arbeit

Publikation: Beitrag in Fachzeitschrift (peer-reviewed)Artikel in Fachzeitschrift

2 Zitate (Scopus)

Abstract

Molecular biological approaches are increasingly applied in environmental sciences and analytics. This mini-review evaluates the status quo of these techniques in the field of microbiological water quality analysis. Principal possibilities (RNA/DNA analysis, PCR, DNA-profiling, microarray, DNA chip, FISH, in Silico analysis, microscopy, cytometry) and main fields of applications are presented. In addition, limitations of molecular biological techniques for the microbiological water quality analysis are discussed. Basic research issues and applied aspect are included.

OriginalspracheEnglisch
Seiten (von - bis)446-456
Seitenumfang11
FachzeitschriftDeutsche Lebensmittel-Rundschau
Jahrgang101
Ausgabenummer10
PublikationsstatusVeröffentlicht - Okt. 2005
Extern publiziertJa

Schlagwörter

  • Gene Technology
  • Gentechnologie
  • Mikrobielle Kontamination
  • Mikrobiologische Analyse der Wasserqualität
  • Mikroorganismen
  • Molecular Biological Techniques
  • Molekularbiologische Techniken
  • Pathogene / Microbiological Water Quality Analysis
  • Viren

ASJC Scopus Sachgebiete

  • Lebensmittelwissenschaften
  • Wirtschaftsingenieurwesen und Fertigungstechnik
  • Recht

Fingerprint

Untersuchen Sie die Forschungsthemen von „Possibilities and limitations of molecular biological techniques for evaluating microbiological water quality“. Zusammen bilden sie einen einzigartigen Fingerprint.

Dieses zitieren