Glykierungs-Endprodukte und Nahrungsmittelallergie

Projektdetails

Beschreibung

Changes in lifestyle appear to contribute to the strong increase of immune diseases. Among others, dietary factors have been demonstrated to influence the immune system and are therefore potential candidates that may contribute to the steadily increasing prevalence of immune diseases.

In this project, we examine the impact of dietary advanced glycation end products (dAGEs) on local immune processes of the gastro-intestinal tract. We focus on the intestinal epithelium as well as dendritic cells and the cross-talk between these cells. We are interested in changes in signaling, cytokine expression patterns as well as gene expression.
KurztitelGlycation End Products
AkronymAGEs
StatusLaufend
Tatsächlicher Beginn/ -es Ende01.09.202431.08.2025

Fördermittel

  • Österreichischer Wissenschaftsfonds FWF

UN-Ziele für nachhaltige Entwicklung

2015 einigten sich UN-Mitgliedstaaten auf 17 globale Ziele für nachhaltige Entwicklung (Sustainable Development Goals, SDGs) zur Beendigung der Armut, zum Schutz des Planeten und zur Förderung des allgemeinen Wohlstands. Die Arbeit dieses Projekts leistet einen Beitrag zu folgendem(n) SDG(s):

  • SDG 3 – Gute Gesundheit und Wohlergehen

Fingerprint

Erkunden Sie die Forschungsthemen, die von diesem Projekt angesprochen werden. Diese Bezeichnungen werden den ihnen zugrunde liegenden Bewilligungen/Fördermitteln entsprechend generiert. Zusammen bilden sie einen einzigartigen Fingerprint.